Γεώργιος - Ιωάννης Νυχάς

Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου, και Επισκέπτης καθηγητής στο Sangdong Agricultural University (Κίνα).

Biography

Γεώργιος – Ιωάννης Νυχάς

Ο Γεώργιος – Ιωάννης Νυχάς έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο του Bath (UK).  Τώρα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου, και Επισκέπτης καθηγητής στο Sangdong Agricultural University  (Κίνα).

Το διάστημα 1994-2022, υπηρέτησε ως Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ)  διετέλεσε δε  Κοσμήτορας των Σχολών  «Βιοτεχνολογία, Τρόφιμα και Ανάπτυξη» (2017-2019) και «Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής» (2019- Απρίλιος 2020).

Τα τελευταία 30 χρόνια, έχει διατελέσει Επιστημονικός Υπεύθυνος σε επτά (7) και έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός εταίρος σε  περισσότερα από τριάντα (30) έργα της ΕΕ, αποφέροντας στο ΓΠΑ προϋπολογισμό > 15 εκατ. €. Μέσω αυτών των έργων, η ερευνητική ομάδα του ομότιμου καθηγητή Νυχά έχει αποκτήσει εκτεταμένη εμπειρία στα ακόλουθα αντικείμενα: (α) ποσοτικοποίηση της μικροβιακής συμπεριφοράς σε όλη την τροφική αλυσίδα για την αξιόπιστη εκτίμηση της ασφάλειας των τροφίμων, (β) εφαρμογή διεργασιών αναλυτικής τεχνολογίας (Process Analytical Technology) και του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (Internet of Things) στη βιομηχανία τροφίμων με την εισαγωγή και χρήση αισθητήρων, (γ) αξιολόγηση της  αλλοίωσης των τροφίμων μέσω μη καταστροφικών / επεμβατικών προσεγγίσεων με παράλληλη εξόρυξη δεδομένων και προσεγγίσεις μηχανικής μάθησης, και (δ) συμπεριφορά / φυσιολογία (αίσθηση απαρτίας, βιοϋμένια κ.λπ.) παθογόνων και αλλοιωγόνων μικροοργανισμών υπό συνθήκες καταπόνησης.

Μέχρι στιγμής έχει δημοσιεύσει 327 επιστημονικά άρθρα (Scopus) με > 20100 παραπομπές και δείκτη h = 78.

Υπηρέτησε ως πρόεδρος (2008-2010) στην Ομάδα Επαγγελματικής Ανάπτυξης «Μικροβιακή Μοντελοποίηση και Ανάλυση Κινδύνου» της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας για την Ασφάλεια των Τροφίμων (IAFP), μέλος της επιτροπής βιολογικών κινδύνων και του Συμβουλευτικού forum της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA, 2003-2007), εξωτερικός εμπειρογνώμονας προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2005-2007), Πρόεδρος του Ελληνικού Φορέα Ελέγχου  Τροφίμων (ΕΦΕΤ, 2010-2011) και μέλος του ERWG της EFSA (2012-2015).

Σήμερα είναι: (i) Πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την ασφάλεια των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας “Food for Life”, (ii) μεταξύ των επιστημονικών συμβούλων σχετικά με την αξιολόγηση κινδύνου της ΓΔ SANCO, και (iii) μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας (iv) και μέλος του ΕΛΙΔΕΚ από το 2021

Έχει καταχωρηθεί μεταξύ: (i) των επιστημόνων με τις περισσότερες αναφορές από την Ελλάδα, (ii)  ερευνητών με την υψηλότερη απήχηση (0,1%) (Πηγή: Clarivate Analytics), (iii) από το 2016 ως σήμερα βρίσκεται στο 2% των πλέον επιδραστικών ερευνητών (PLoS Biol. 17 (8): e3000384).

Του έχουν απονεμηθεί (i) το βραβείο “International Leadership Award”  του IAFP (2017, USA) και fellow (2022) και (iii) ο τίτλος“Doctor of Science” (D.Sc.) από το University of Bath (2019, UK).

Τέλος, περισσότεροι από δεκαπέντε (18) διδακτορικοί φοιτητές του έχουν εκλεγεί ως καθηγητές και ερευνητές σε εθνικά και διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα, αντίστοιχα.